Föredrag om emigrantforskning

I onsdags vara Anna-Lena Hultman hos oss och berättade om emigrantforskning för ett 15-tal åhörare.

Alla har vi kanske någon gång hittat en person som är noterad som utflyttad till Amerika. Ett tips var att börja med att se om det finns brev eller vykort från personen i fråga här i Sverige. Bouppteckningar efter föräldrarna kan också ge ledtrådar till vart i Amerika som emigranten befinner sig.

Anna-Lena Hultman

I passagerarlistor, t.ex. på Ellis Island eller vid utresehamnarna i Sverige kan man hitta uppgift om vart emigranten skulle resa till.

Väl i Amerika så finns det förvisso kyrkböcker liknande de svenska i de svenskamerikanska kyrkoförsamlingarna där många emigranter var medlemmar, men annars är det ”census”, folkräkningar, som gjordes var 10:e år som man får använda sig av för att hitta emigranterna. Dessa finns att hitta på t.ex. Ancestry som kräver abonnemang. Mycket uppgifter om emigranter kan man också hitta på Familysearch, som förvisso är gratis men kräver att man har ett konto.

Find a grave är en sida med information om begravda och har man tur finns även bild på gravstenen.
En annan viktig källa till information är dödsrunor, obituaries, som kan ge information om efterlevande. Dessa publicerades i dagstidningar och kan i många fall vara sökbara på internet.