Föreläsning om Arkiv Digital

Tisdagen den 16 april kl 18.30 i träffas vi i Studiefrämjandets lokal på Vallgatan 37.
Kvällen kommer att ägnas åt Arkiv Digital. Vi ska gå övergripande gå igenom vad som finns i Arkiv Digital. Ta gärna med dina frågor.
Kaffeservering.

Årsmöte 2024 och föreläsning

I tisdags hölls föreningens årsmöte, där deltagarna tryggt lotsades genom dagordningen av Lars Bergdahl.

Ny suppleant i föreningen blir Chatarina Sjölin, i övrigt var det omval för de ledamöter med utgående mandat.

Efter årsmötet höll Lars Bägerfelt, författare från Falköping, en föreläsning om mord och dråp i Falköpingstrakten under 1600-talet. Ämnet må vara allvarsamt men Lars berättade med inlevelse och humor.

Många av Lars böcker finns att ladda ned och läsa gratis på hans hemsida: lasse345.wordpress.com

Temakvällar

Under tre onsdagskvällar under våren kommer vi att anordna studiecirkel/workshop med olika teman. Varje kväll inleds av kunnig föreläsare. Vi har sedan möjlighet att få hjälp med våra egna frågor i anslutning till temat. Om möjligt ta med egen dator.

Vi håller till i Studiefrämjandets lokal på Skolgatan 3. Anmälning till de tre träffarna gör du till vår kassör Irene Gustavsson på mailadress: irgu001@gmail.com

onsdagen den 28 februari kl. 18.00 – 20.15
Vi handleds av Jan-Erik Sjöholm, Lidköping i kvällens tema om indelta soldater. Vilka regementen fanns i Västergötland? Hur hittar man i en generalmönsterrulla? Vilka namn hade soldaterna?

onsdagen den 13 mars kl. 18.00 – 20.15
Ingrid Gustafsson från Lidköping och f.d. anställd på Lantmäteriet inleder. Vi tittar på och lär oss att hitta olika historiska kartor bl.a. skifteskartor.

 onsdagen den 27 mars kl. 18.00 – 20.15
Denna gång är det Elisabeth Bergstrand, erfaren släktforskare från Åsle, som inleder kvällen om emigrantforskning. Det finns både gratis register och avgiftsbelagda register att forska utifrån.

Årsmöte 2024

Tisdagen den 20 februari kl. 18.30 träffas vi i Studiefrämjandets lokal på Vallgatan 37
– Årsmöte och kaffeservering

Därefter berättar författaren Lars Bägerfeldt, Falköping, om mord och dråp runt Falköping under 1600-talet.

Sammandrag släktforskningens dag 2024

I lördags var det så dags för den årligt återkommande Släktforskningens dag. Precis som förra året samarbetade vi med museet i Skara.

Först ut av dagens två föredragshållare var Kristina Albinsson. Hon berättade om hur hon utifrån brev och dagböcker som fanns kvar från tidigare generationer skrivit släktboken Syskonband.

Om sin släkting Aron Mathesius, präst i bland annat London på 1700-talet, har hon gett ut romanen Det tjugofemte barnet.

Dagens andra föreläsare var representanter från Vallby Sörgården i Tidan, vilket är ett kulturreservat. Vi fick information om gårdens och de tidigare boendes historia, liksom om föreningens arbete för att bevara och driva verksamheten på gården.

Under dagen fanns förstås personer från föreningen som kunde hjälpa besökarna med tips och sökningar för att lösa olika släktforskarproblem.