Höstens första aktivitet – studiebesök Kvarnstensgruvan i Lungås

Nu drar snart höstens program igång.

Först ut är ett guidat besök i Kvarnstensgruvan i Lugnås torsdagen den 14 september. Vi samlas i Krabbelund 16:30 för samåkning.

Du som vill följa med anmäler senast den 7 september till Rune Lundén på telefon/sms 0708-69 68 04 eller mail lundenrune1@gmail.com

Hoppas vi blir många som kan se denna gamla gruva och få höra om gruvarbetarnas slit och leverne!

Kyrkobesök Synnerby

På tisdagskvällen möttes ett drygt 20-tal av föreningens medlemmar vid Synnerby kyrka. Kyrkan är sedan några år tillbaka stängd för allmänheten på grund av sättningsskador. Dessutom tränger fukt upp underifrån vilket lett till mögelskador.

Detta var således ett ypperligt tillfälle att komma in och titta i kyrkan. Under det korta besöket fick vi berättat för oss om den nuvarande kyrkan, byggd i början av 1900-talet, och även kort om den tidigare kyrkan som revs för att ge plats åt den nuvarande.

I solnedgångsljus och ljumma vindar tog vi också en tur på kyrkogården, där vi tittade på gravstenar och även den runsten som står på kyrkogården och som tidigare var inmurad i väggen.

Efter vår guidning for vi vidare till fornstugan för att inta våra medhavda fika och samtidigt lyssna på representanter från hembygdsföreningen som berättade om bygden.

Kyrkobesök i Synnerby 9 maj

På tisdag är det dags för vårens utflykt innan vi tar sommaruppehåll.

Vi träffas tisdagen den 9 maj vid Synnerby kyrka klockan 18:30

Denna kyrka är ju numer stängd så det är ett unikt tillfälle att få komma in och se hur den ser ut. Vi kommer också att få berättat för oss både om kyrkan och socknen.

Efter kyrkobesöket åker vi vidare till fornstugan där vi får fortsatt sockenkännedom av hembygdsföreningens representanter. Där kan vi inta vårt medhavda kvällsfika, antingen ute vid fint väder eller i sockenstugans magasin om det regnar eller är kallt.

Är det någon som vill samåka så kontakta Sven-Olof Ask.  soask54@gmail.com eller 070-742 65 18

Glöm inte fikakorgen!

Synnerby kyrka. Foto: wikipedia

Föreläsning om Pehr Dubb

Igår samlades ett femtontal medlemmar för att lyssna på Johan Hjertén berätta om Pehr Dubb (1750-1834). Född i Mariestad gick han i skola i Skara innan han läste vidare vid Uppsala universitet och blev läkare.

Foto: Wikipedia

I Göteborg var han med och grundade Sahlgrenska sjukhuset enligt Niklas Sahlgrens testamente. Per Dubbsgata ligger utanför dagens sjukhus.

Pehr var också inblandad i grundandet av det som skulle bli Chalmers tekniska högskola. Han var också kommendör med stora korset av Vasaorden, riddare av Carl XIII:s orden. Mer att läsa om Pehrs gärning finns på t.ex. Wikipedia eller hos Riksarkivet.

Föreläsning om Pelle Dubb 18 april

Tisdag den 18 april klockan 18:30 ses vi i Gamla fraktgodsmagasinet på Vallgatan. Johan Hjertén ska berätta för oss om den framstående läkaren Pelle Dubb som föddes i Mariestad 1750. Han gick i skolan i Skara och Uppsala, men var sedan verksam i Göteborg på Sahlgrenska.

En intressant person, framstående läkare och riddare av Kungliga Carl XIII:s orden.

Vi hjälps åt med texttydning 14 mars

Vi möts i Studiefrämlandets lokal på Vallgatan 37 kl 18.30.
Idag har vi tänkt att vi tillsammans ska försöka lösa lite svårlästa texter som vi hittat i vår egen släktforskning. Ta med de texter ni själva råkat på.
Lars Bergdahl kommer att finnas på plats för läshjälp.
Kaffeservering.

Släktforskarhjälp 9 mars

Nu på torsdag är det åter dags för släktforskarhjälp på Gamla biblioteket i Skara.

Vi träffas mellan kl 17 och 19.
Kom förbi och få hjälp med problem du stött på, eller varför inte bara prata släktforskning med andra intresserade?

Årsmötet 2023

I går 14 februari hölls årsmöte i föreningen, knappa 30 personer var på plats.
Styrelsen för 2023 är i stort oförändrad. Birgit Gustavsson har valts på fyllnadsval för ett år på den lediga platsen för ordinarie ledamot.
Rune Lundén är nyvald suppleant i styrelsen.

Kontaktuppgifter till styrelsen framgår här: Länk