Årsmöte 2024 och föreläsning

I tisdags hölls föreningens årsmöte, där deltagarna tryggt lotsades genom dagordningen av Lars Bergdahl.

Ny suppleant i föreningen blir Chatarina Sjölin, i övrigt var det omval för de ledamöter med utgående mandat.

Efter årsmötet höll Lars Bägerfelt, författare från Falköping, en föreläsning om mord och dråp i Falköpingstrakten under 1600-talet. Ämnet må vara allvarsamt men Lars berättade med inlevelse och humor.

Många av Lars böcker finns att ladda ned och läsa gratis på hans hemsida: lasse345.wordpress.com

Temakvällar

Under tre onsdagskvällar under våren kommer vi att anordna studiecirkel/workshop med olika teman. Varje kväll inleds av kunnig föreläsare. Vi har sedan möjlighet att få hjälp med våra egna frågor i anslutning till temat. Om möjligt ta med egen dator.

Vi håller till i Studiefrämjandets lokal på Skolgatan 3. Anmälning till de tre träffarna gör du till vår kassör Irene Gustavsson på mailadress: irgu001@gmail.com

onsdagen den 28 februari kl. 18.00 – 20.15
Vi handleds av Jan-Erik Sjöholm, Lidköping i kvällens tema om indelta soldater. Vilka regementen fanns i Västergötland? Hur hittar man i en generalmönsterrulla? Vilka namn hade soldaterna?

onsdagen den 13 mars kl. 18.00 – 20.15
Ingrid Gustafsson från Lidköping och f.d. anställd på Lantmäteriet inleder. Vi tittar på och lär oss att hitta olika historiska kartor bl.a. skifteskartor.

 onsdagen den 27 mars kl. 18.00 – 20.15
Denna gång är det Elisabeth Bergstrand, erfaren släktforskare från Åsle, som inleder kvällen om emigrantforskning. Det finns både gratis register och avgiftsbelagda register att forska utifrån.

Årsmöte 2024

Tisdagen den 20 februari kl. 18.30 träffas vi i Studiefrämjandets lokal på Vallgatan 37
– Årsmöte och kaffeservering

Därefter berättar författaren Lars Bägerfeldt, Falköping, om mord och dråp runt Falköping under 1600-talet.

Sammandrag släktforskningens dag 2024

I lördags var det så dags för den årligt återkommande Släktforskningens dag. Precis som förra året samarbetade vi med museet i Skara.

Först ut av dagens två föredragshållare var Kristina Albinsson. Hon berättade om hur hon utifrån brev och dagböcker som fanns kvar från tidigare generationer skrivit släktboken Syskonband.

Om sin släkting Aron Mathesius, präst i bland annat London på 1700-talet, har hon gett ut romanen Det tjugofemte barnet.

Dagens andra föreläsare var representanter från Vallby Sörgården i Tidan, vilket är ett kulturreservat. Vi fick information om gårdens och de tidigare boendes historia, liksom om föreningens arbete för att bevara och driva verksamheten på gården.

Under dagen fanns förstås personer från föreningen som kunde hjälpa besökarna med tips och sökningar för att lösa olika släktforskarproblem.

Sammandrag föreläsning Gustav Vasa till Carl XVI Gustaf

Under gårdagskvällen samlades ett 60-tal personer i föreläsningssalen på museet i Skara för att lyssna på Ted Rosvall berätta om svenska kungligheter från Gustav Vasa till Carl XVI Gustaf.

Under närmare 1,5 timme fick vi berättat om släktförhållanden mellan de olika kungarna i kronologisk ordning kryddat med anekdoter om de olika personerna.

Varje person visades dessutom med både en och ibland flera bilder. Utöver en resa genom den svenska kungahistorien fick man också en visuell resa genom århundradenas porträttmålningskonst, för att avsluta med foton från mitten av 1850-talet.

Släktforskarhjälp 23/11

Nu är det dags för släktforskarhjälp igen, höstens sista tillfälle! På torsdag träffas vi på Gamla biblioteket i Skara mellan kl 17 och 19. Har du kört fast och behöver tips på hur du kommer vidare, har du svårt att se vad det står i boken? Kanske vill du bara umgås och snacka släktforskning? Kom förbi vettja!

Föreläsning med Ted Rosvall

FRÅN GUSTAV VASA TILL CARL XVI GUSTAF

ONSDAGEN DEN 22 NOVEMBER KL. 18.30

Välkommen till Västergötlands museum och en kväll tillsammans med Ted Rosvall, som berättar om de svenska kungahusens historia.

Ted är kyrkomusiker, föreläsare och släktforskare. Han har medverkat i flertalet tv-produktioner och bland annat utgivit böcker om ätten Bernadotte.

Museets café och butik är öppen för den som vill fika innan föreläsningen börjar.

Eftersom detta är ett samarrangemang mellan Västergötlands museum och Skara Släktforskarförening behöver du boka plats på Västergötlands museums hemsida